Het is vandaag de dag misschien wel meer dan ooit van (financieel) belang om er voor te zorgen dat het warmteverlies uit je woning tot een minimum wordt beperkt. Dit kan onder meer gerealiseerd worden door het grondig isoleren van je huis, maar bovendien moet er eveneens speciale aandacht worden besteed aan het glas waar gebruik van wordt gemaakt. Ben jij ook van plan om het oude glas in je woning te vervangen door glas dat beter isoleert? Wil je echter eerst graag een goed zicht hebben op de mogelijkheden evenals de kosten die er aan verbonden zijn? Wij zetten deze informatie graag even uitgebreid voor jou op een rijtje op deze pagina.
Inhoudsopgave
Hoeveel kost isolatieglas?
Het eerste wat je graag zal willen weten is hoeveel er nu precies moet worden betaald voor de verschillende soorten isolatieglas. Tussen de verschillende soorten isolatieglas is er altijd sprake van een bepaald prijsverschil, maar deze verdient zichzelf min of meer automatisch terug omdat ook het warmteverlies verder kan worden ingeperkt. Op middellange tot lange termijn is het dan ook altijd op financieel vlak het interessantst om te kiezen voor zo optimaal mogelijk isolerend glas.
Type isolatieglas | Gemiddelde kostprijs |
HR glas | Gemiddeld 71 euro per vierkante meter |
HR+ glas | Gemiddeld 76 euro per vierkante meter |
HR++ glas | Gemiddeld 81 euro per vierkante meter |
HR+++ glas | Gemiddeld 125 euro per vierkante meter |
De kosten die in bovenstaande tabel voor het isolatieglas worden aangegeven zijn exclusief de arbeidskosten. Wanneer je voor de plaatsing een beroep zal doen op een vakman moet je er dan ook rekening mee houden dat er nog een bepaalde meerprijs zal verschuldigd zijn.
Prijsopbouw van isolatieglas
Gaan we de prijsopbouw van isolatieglas van naderbij bekijken, dan kan worden opgemerkt dat er sprake is van drie verschillende onderdelen. Allereerst is er de arbeidskost welke goed is voor 50 procent van het totale prijskaartje. De materiaalkost bedraagt 40 procent en de overblijvende 10 procent is vereist voor het indekken van de voorrijkosten.
Keuzes die de prijs van isolatieglas beïnvloeden
Het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat verschillende keuzes mogelijks een directe impact kunnen hebben op het kostenplaatje dat voor isolatieglas in rekening wordt gebracht. Om er voor te zorgen dat je geen enkele van deze keuzes over het hoofd ziet hebben we ze alvast even voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: Het soort isolatieglas
De eerste en uiteraard meteen ook belangrijkste keuze die is verbonden aan het aanschaffen van isolatieglas is natuurlijk het exacte type glas waarvoor je kiest. Door de jaren heen zijn er dan ook op de markt tal van verschillende soorten isolatieglas op de markt verschenen. Tot enkele jaren geleden kon je nog enkel en alleen een keuze maken tussen enkel en dubbel glas, maar vandaag de dag zijn daar ook de hoogrendementsglazen bijgekomen. In vergelijking met bijvoorbeeld gewoon dubbel glas beschikt deze vorm van isolatieglas over een extra isolerend gas tussen de verschillende glasplaten. Deze moet er voor zorgen dat de warmte lucht een extra obstakel tegenkomt op haar weg naar buiten. Alleen op deze manier kan er dan ook voor worden gezorgd dat het warmteverlies zo beperkt mogelijk wordt gehouden. In vergelijking met gewoon dubbel glas mag hoogrendementsglas dan wel wat duurder zijn, ze verzekert je wel van de meest optimale besparing op je energiefactuur.
Keuze 2: Zelf plaatsen of uitbesteden?
Een uitermate belangrijke keuze die moet worden gemaakt gaat schuil in het feit of je het isolatieglas zelf gaat plaatsen of je de plaatsing er van gaat uitbesteden aan een vakman. In het laatste geval moet je rekening houden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 45 en 55 euro per uur. Wanneer je de plaatsing van het isolatieglas zelf kan doen kan je op deze manier rekenen op een zeer interessante besparing. Voor een uitgebreid overzicht van de kosten ga je naar: kosten glaszetters.
Interessante bespaartips
Een investering in isolatieglas kan afhankelijk van de omvang en het aantal ramen en deuren in je woning behoorlijk hoog oplopen. Omdat lang niet iedereen over een even groot budget beschikt is het altijd interessant om te weten dat er verschillende bespaartips bestaan. Deze bespaartips kunnen er voor zorgen dat het kostenplaatje van jouw investering in isolatieglas een behoorlijk stuk lager kan uitvallen. We hebben er alvast drie op een rijtje gezet.
- Investeer één keer in echt goed isolatieglas. Vandaag de dag is het mogelijk om te investeren in verschillende soorten isolatieglas. Het wordt aangeraden om één keer een investering te doen in echt kwalitatief isolatieglas zoals met name HR+++ glas. Je zal merken dat je op deze manier de meest optimale besparing kan realiseren op jouw energiefactuur. Dit zorgt er op middellange tot lange termijn voor dat het beste financiële voordeel kan worden verkregen.
- Kies voor een glaszetter uit jouw buurt. Ga je het nieuwe isolatieglas niet zelf plaatsen? In dat geval kan het extra interessant zijn om een beroep te doen op een specialist bij jou uit de buurt. Op deze manier wordt er in ieder geval voor gezorgd dat de zogenaamde voorrijkosten tot een minimum kunnen worden beperkt.
- Steek zelf de handen uit de mouwen! Zoals reeds aangegeven is het altijd interessant om er voor te kiezen om het isolatieglas zelf te plaatsen. Je dient er op dit vlak alleen maar rekening mee te houden dat het plaatsen van glas altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je echter wel rekenen op een interessante besparing die kan oplopen tot 55 euro per uur.
Bespaar tot 30% op jouw isolatieglas!
Ga jij ook investeren in isolatieglas voor jouw woning? Wil je er echter absoluut zeker van zijn dat je kan rekenen op een zo optimaal mogelijke besparing op het uiteindelijke kostenplaatje? In dat geval is het altijd interessant om offertes op te vragen bij verschillende partijen. Alleen op deze manier en door het uitvoeren van een objectieve vergelijking kan je namelijk zeker zijn van de meest aantrekkelijke prijs voor jouw isolatieglas. In ieder geval kan je door het vergelijken van meerdere offertes zomaar een besparing realiseren die kan oplopen tot een aantrekkelijke 30 procent.