Het is vandaag de dag van zeer groot belang om er voor te zorgen dat de muren van je woning afdoende zijn geïsoleerd. Dit geldt uiteraard in het bijzonder voor de buitenmuur. Warme lucht kent immers een stijgende werking waardoor er via de muren van een woning heel veel warmte kan ontsnappen. Alleen door deze grondig te isoleren is het dan ook mogelijk om het kostenplaatje van de energiefactuur in de kiem te smoren. Wil jij ook muurisolatie laten aanbrengen? Ontdek dan op deze pagina welke kosten hier precies aan verbonden zijn!
Inhoudsopgave
Hoeveel kost muurisolatie?
De kostprijs die voor muurisolatie wordt aangerekend is in het bijzonder afhankelijk van het type isolatie. Bovendien maken we op dit vlak ook een onderscheid tussen isolatie die binnen in de woning of juist aan de buitenkant wordt geplaatst. Beschikt je huis over een spouwmuur? Dan is het uiteraard het eenvoudigst om deze te isoleren. Op die manier wordt niet alleen warmteverlies voorkomen, maar ook doorslaand vocht wordt meteen een halt toegeroepen.
Isoleren van spouwmuur | Gemiddelde kostprijs |
Spouwmuurisolatie met glaswol | Tussen 17,50 & 22,50 euro per vierkante meter |
Spouwmuurisolatie met EPS parels | Tussen 21 & 26 euro per vierkante meter |
Spouwmuurisolatie met PUR | Tussen 26 & 31 euro per vierkante meter |
Er bestaan uiteraard ook nog andere mogelijkheden om een buitenmuur te isoleren. Zoals reeds aangegeven onderscheiden we op dit vlak mogelijkheden om binnen en buiten te isoleren. Ook van deze beide mogelijkheden hebben we de kosten even voor jou op een rijtje gezet.
Type gevelisolatie | Gemiddelde kostprijs |
Binnengevelisolatie | Gemiddeld 100 euro per vierkante meter |
Buitengevelisolatie | Tussen 115 & 145 euro per vierkante meter |
Beide vormen van isoleren beschikken over hun eigen, specifieke voor- en nadelen. Daar waar het plaatsen van gevelisolatie binnen in de woning duidelijk goedkoper is neemt ze helaas meer ruimte binnen in de woning weg. In het geval van buitengevelisolatie kan er dan weer soms een vergunning vereist zijn en daarnaast kan er een nieuwe fundering moeten worden geplaatst waardoor de werkzaamheden heel wat meer tijd in beslag nemen.
De prijsopbouw van muurisolatie
Op vlak van muurisolatie en afhankelijk van de gebruikte techniek moet er rekening worden gehouden met een prijsopbouw die bestaat uit drie delen. De materiaalkost neemt zo’n 40 procent van de kosten in beslag. 55 procent van de kostprijs is vereist om de arbeidskosten in te dekken en de resterende 5 procent gaat naar de machines die worden gebruikt. Let op, de verhoudingen binnen de prijsopbouw kunnen mogelijks worden beïnvloed door het soort isolatie waar voor wordt gekozen.
Keuzes die de prijs van muurisolatie beïnvloeden
Het spreekt voor zich dat er meerdere keuzes gemaakt dienen te worden die de prijs van muurisolatie kunnen beïnvloeden. We hebben al deze keuzes voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: Isoleren van de spouwmuur
Beschikt je woning over een spouwmuur en is deze niet geïsoleerd? In dat geval is het altijd interessant om dit te laten doen. Op deze manier zal je namelijk niet alleen kunnen vaststellen dat het warmteverlies aanzienlijk zal worden gedrukt, ook doorslaand vocht krijgt plots geen kans meer. Je moet er alleen stil bij blijven staan dat de spouwmuur ontdaan moet zijn van alle vuil en afval. Een spouwmuur waar bijvoorbeeld nog bouwafval in terug te vinden is kan niet worden geïsoleerd.
Keuze 2: Isoleren van de buitenmuur
Heeft je huis geen spouwmuur? In dat geval hoef je nog niet meteen te treuren, in tegendeel. Het is namelijk mogelijk om de buitenmuur ook los van een eventuele spouw te isoleren. Dit kan door het plaatsen van bijvoorbeeld steenstrips of crepi aan de buitenkant van de gevel. Ook het plaatsen van zogenaamde isolatieplaten aan de binnenzijde van de woning is mogelijk. Hou er rekening mee dat er onderling tussen deze verschillende isolatiemogelijkheden sprake kan zijn van een niet onbelangrijk prijsverschil. Bovendien kan een vergunning vereist zijn voor het aanbrengen van gevelisolatie aan de buitenste zijde van de gevel.
Keuze 3: Zelf plaatsen van muurisolatie of uitbesteden?
Een eveneens zeer belangrijke vraag die je, je moet stellen is of je er voor gaat kiezen om zelf de muurisolatie te plaatsen of je dit karwei gaat uitbesteden. Indien je zelf de isolatie kan plaatsen kan dit je in de praktijk zomaar een besparing op het kostenplaatje aanleveren die kan oplopen tot een aantrekkelijke 55 procent. Als dat niet mooi meegenomen is!
Interessante bespaartips
Ondanks het feit dat het plaatsen van muurisolatie evenals het isoleren van de buitenmuur gepaard gaat met een stevig kostenplaatje bestaan er gelukkig ook verschillende manieren om een niet onaanzienlijke besparing te realiseren. Wij hebben de belangrijkste en interessantste bespaartips even voor jou op een rijtje gezet.
- Vraag een subsidie aan! Voor het isoleren van bepaalde onderdelen van je woning kan je rekenen op één of zelfs meerdere subsidies. Je dient er echter rekening mee te houden dat je dient te voldoen aan bepaalde voorwaarden voor het verkrijgen van deze subsidie. Indien je er aan voldoet zal je evenwel merken dat je op deze manier heel wat geld kan besparen.
- Combineer meerdere isolatiewerken. Moet niet alleen de muur in je huis geïsoleerd worden, maar ook bijvoorbeeld de vloer of het dak? In dat geval levert het je altijd een financieel voordeel op wanneer je er voor kiest om deze verschillende onderdelen samen te laten isoleren. Zo wordt het warmteverlies bovendien pas echt grondig ingeperkt waardoor je geen rekening meer dient te houden met een hoge energiefactuur, in tegendeel.
- Kies voor een specialist uit jouw buurt. De voorrijkosten die worden aangerekend door een specialist mogen dan in eerste instantie niet indrukwekkend zijn, ze verhogen het totale kostenplaatje aanzienlijk. Door te kiezen voor een specialist uit de buurt worden ze evenwel zo laag mogelijk gehouden.
Tot 30% besparen op jouw muurisolatie?
Leveren de bovenstaande drie bespaartips je nog niet voldoende financieel voordeel op? In dat geval zal het je goed doen om te horen dat er zomaar nog eens tot 30 procent extra kan worden bespaard. Hoe dat precies mogelijk is? Zeer eenvoudig. Door offertes op te vragen bij verschillende isolatiebedrijven en deze met elkaar te vergelijken wordt meteen duidelijk dat er onderling sprake is van een stevig prijsverschil. Alleen door te vergelijken kan je dan ook zeker zijn van de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.