Bepaalde isolatiesoorten zijn prima zelf aan te brengen, terwijl je voor andere isolatiesoorten enige mate van ervaring en kennis nodig hebt. Door je eigen woning te isoleren bespaar je op de arbeidskosten. Maar is het makkelijk om zelf je eigen woning te isoleren? Lees hieronder verder om meer te weten over het belang van isolatie, de verschillende voor- en nadelen van zelf je woning isoleren en allerlei handige tips die je kunt hanteren om het isolatieproces te vergemakkelijken.
Inhoudsopgave
Wat houdt isolatie in?
Tegenwoordig is ruim 50% van de Nederlandse woningen goed geïsoleerd. Het isoleren van een woning is zeer belangrijk. Zo verhoog je het wooncomfort in je woning aangezien de binnentemperatuur constant en aangenaam blijft. Daarnaast betaal je minder aan energiekosten. Tijdens de winter kan je zo lekker genieten van de warmte binnen, en tijdens de warmte zomermaanden blijft de frisse lucht ook wat langer binnen. Minstens 30% van de warmte binnen in je huis verdwijnt via het dak. Daarnaast gaat 20% via de muren naar buiten en 10% via de vloer. Door je woning te isoleren behoud je de warmte veel langer binnen, waardoor veel minder hoeft te stoken. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Dankzij deze verlaging in de maandelijkse kosten verdien je de initiele investering redelijk snel terug. Door je woning goed te isoleren kan je tot wel €1.400 per jaar besparen.
Zelf je woning isoleren
Je eigen huis isoleren lijkt een moeilijke klus, maar bepaalde isolatietaken zijn eenvoudig zelf uit te voeren. Door zelf je woning te isoleren verdien je de initiële investeringskosten vrij snel terug. Denk bij een kleine investering aan het dichten van naden en kieren, het isoleren van cv-leidingen in ruimten die nog niet zijn geïsoleerd en het plakken van folie achter de radiatoren. Voor dergelijke taken is er niet veel ervaring nodig, en is eenvoudig zelf te doen. Andere isolatieklusjes vergen veel meer kennis en ervaring. Denk aan het isoleren van de spouwmuur, dubbel glas, de vloer, gevel of het dak. Het gaat hierbij om een grotere investering. Met dergelijke isolatiemethodes kan je ruim €550 per jaar besparen op je energiefactuur.
Voordelen van zelf isoleren
Door zelf je woning te isoleren kan je van een aantal voordelen profiteren. Natuurlijk komen er hier ook een aantal nadelen bij kijken. De verschillende voor- en nadelen van zelf je huis isoleren zijn als volgt:
Voordelen | Nadelen |
Je bespaart aanzienlijk op de arbeidskosten. | Zelf isoleren is niet altijd goedkoper. |
Je profiteert van een verlaagde maandelijkse energierekening. | Je krijgt geen garantie als je zelf de isolatie aanbrengt. |
Je verhoogt zelf je eigen woongenot naar wens en behoefte. | Er is meer kans op materiaalverspilling vanwege een gebrek aan ervaring. |
Je bent bewust actief een steentje aan het bijdragen aan het milieu. | Je hebt geen recht op subsidie als je zelf de isolatie aanbrengt. |
Je sluit vocht, tocht en schimmelproblemen uit. | Je krijgt geen professioneel advies van een ervaren specialist. |
Je hebt minder last van geluiden buitenaf. | Je krijgt geen garantie. |
Je doet de waarde van je woning stijgen. |
Is zelf isoleren voordeliger?
Zelf kiezen om je woning te isoleren hoeft niet altijd goedkoper te zijn. Zo kan het inhuren van een specialist goedkoper zijn omdat de specialist andere inkooptarieven betaalt voor het isolatiemateriaal om je woning te isoleren. Als klant betaal jij de volledige prijs. Daarnaast krijg je door zelf de isolatie aan te brengen geen subsidie. Dit is alleen mogelijk als de isolatie door een erkend en professioneel bedrijf wordt aangebracht. Verder is er in de meeste sprake geval van meer verspilling van materiaal vergeleken aangezien je minder ervaring hebt met het isolatieproces. Ook kan het zijn dat je onverhoopt toch het verkeerd isolatiemateriaal hebt uitgekozen. Een specialist kan professioneel advies verlenen. Mocht de isolatie niet geheel goed te zijn aangebracht, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Tenslotte krijg je door zelf je huis te isoleren geen garantie op het werk.
Manieren om zelf gemakkelijk te isoleren
Hieronder tref je een aantal manieren om je woning makkelijk zelf te isoleren:
- Bevestig radiatorfolie achter de verwarming: Reflecterende radiatorfolie houden de kou tegen door de warmte terug te kaatsen naar de binnenruimte in plaats van de muur.
- Plaats tochtstrips: Met tochtstrips kan je kleine kieren, gaten en randen dichten zodat de warmte hier niet kan ontsnappen. Plak tochtstrips op de randen van je deuren, ramen en kozijnen. Je kunt zelfs tochtstrips op de brievenbus plaatsen.
- Ventileer je woning optimaal: Haal frisse lucht je woning binnen door de ventilatieroosters open te houden. De droge buitenlucht warmt sneller op en brengt de warmte makkelijker binnen.
- Gebruik gordijnen voor isolatie: Gordijnen zorgen voor een stroom van stilstaande lucht waar veel warmte wordt vastgehouden. In de avond blijft je woning lekker koel en gedurende de dag lekker warm dankzij de warme zonnestralen die binnenkomen als je de gordijnen openzet.
- Isoleer de warmwaterleidingen: Door schuimrubberen hoesjes aan te brengen wordt het water gekoeld waardoor het water in de leidingen langer warm blijft.
- Isoleer koude ruimten: Vooral de bijkeuken of de garage zorgt voor veel verloren warmte. Isoleer deze ruimten als eerste.
- Kies het juiste isolatiemateriaal: Aangezien er verschillende soorten isolatiematerialen zijn, is het belangrijk om het juiste materiaal uit te kiezen voor je specifieke isolatieklus.
Woningisolatie is een belangrijke stap richting het verduurzamen van een huis. Het isoleren van een woning bespaart niet alleen op de energiekosten, maar je bent ook nog eens actief een steentje aan het bijdragen aan milieuverbetering. Isoleer je woning zo goed mogelijk zodat je niet onnodig warmte verliest. Beschik je over enige mate van kennis en ervaring over het aanbrengen van isolatie? Dan kan je zelf aan de slag met isoleren van je huis.